Hartspierziekte bij de kat (HCM)

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) is een veel voorkomende hartspierziekte bij katten. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor de aandoening aan te wijzen. In de meeste gevallen wordt de aandoening per toeval ontdenkt bijvoorbeeld bij de jaarlijkse check up, die een kat krijgt samen met zijn vaccinatie. De dierenarts hoort dan een ruis in het hart. Vervolgens zal er een echo gemaakt worden om te kunnen zien of de kat een aandoening heeft.

hypertrofische-cardiomyopathie-katCardiomyopathie betekend hartspierziekte en hypertrofisch komt van hypertrofie en betekend verdikking. Bij hypertrofische cardiomyopathie is er sprake van verdikking van de spier in de linker hartkamer. Doordat de hartspier verdikt is wordt de ruimte in de linker kamer kleiner. Daardoor kan er minder bloed in de kamer verzamelen.

Hierdoor wordt  bij elke hartslag minder bloed in de bloedsomloop gepompt, dit betekent dat er minder zuurstof bij de organen aankomt. Het lichaam reageert hierop door het hart sneller te laten kloppen , om zo toch voldoende bloed rond te laten pompen. Maar doordat het hart nu sneller moet werken, zal de hartspier nog sneller dikker worden. Op een gegeven moment wordt de frequentie in het hartje zo hoog dat de kamer te weinig tijd krijgt om zich te vullen met bloed en wordt er per hartslag weer te weinig bloed rondgepompt. Hierdoor zal de kat klachten vertonen die kunnen bestaan uit: futloos, kortademigheid, slechte conditie, verminderde eetlust.

Doordat er dingen veranderen in het hart, zullen in de bloedstroom ook dingen gaan veranderen. Op sommige plekken zal het bloed sneller gaan stromen, en op ander plaaten staat het stil. Hierdoor kan een stolsel ontstaan, dat in de kleinere bloedvaten vast kan gaan zitten en voor de nodige problemen zorgt.

In overleg met de dierenarts zal de kat medicijnen krijgen zoals bijvoorbeeld: 
Atenolol.Dit zorgt ervoor dat de hartslag langzamer wordt en dat de bloeddruk daalt. Hierdoor heeft de hartspier zelf ook minder zuurstof nodig en zal het verdere verdikking van de hartspier afremmen. Fortekor. Dit middel maakt de bloedvaten wijder en zorgt dat er meer vocht wordt uitgescheiden.Hierdoor daalt de bloeddruk en wordt het hart minder belast. Soms worden er ook plastabletten of asperine (tegen stolsels) voorgeschreven.

Hypertrofische Cardiomyopathie is niet te genezen. Een kat met deze aandoening zal door gebruik van de medicatie wel een langere levensverwachting krijgen, maar zal waarschijnlijk wel de rest van zijn leven medicatie moeten krijgen.


is een vrouw die al jaren een kat heeft die als voorbeeld kan dienen voor andere katten. Goed opgevoed, luistert. Dit alles door een gestructureerde opvoeding. Catwoman wil graag haar ervaringen delen zodat meer mensen een kat goed opvoeden.
Stuur een email | Alle berichten van

1 Comment

 1. hoi hoi catwoman,

  mijn kat heeft deze ziekte, krijg de medicijnen met geen mogelijkheid binnen, wat ik ook probeer.
  momenteel heeft ie zijn staart helemaal opengeklauwd en ondanks de grote hoeveelheid eten wordt ie steeds magerder.

  a: kunnen deze dingen met de ziekte te maken hebben?
  b: wat kan ik doen?

  (hij komt buiten; is zelfs niet binnen te houden) en is 12 jaar oud ongeveer)

  thanks,

  groetjes ingrid

Leave a Response