Kattentaal deel 2: geluid

 

In deel twee van kattengedoe’s kattentaal aandacht voor het geluid waarmee een kat communiceert. Naast het bekende miauwen van een kat, maakt een kat namelijk nog een aantal andere geluiden waarmee hij communiceert. We zetten ze even op een rij:

  

  • Miauwen/mauwen: Alle katten miauwen. De een alleen wat meer dan de ander. Er zijn zelfs kattenrassen die er om bekend staan dat ze veel ‘praten’. Denk dan bijvoorbeeld aan de Siamees. Toch miauwen katten hoofdzakelijk tegen mensen. Ze gebruiken het dan om iets voor elkaar te krijgen of ze willen ons iets duidelijk maken. Veel katten zullen bijvoorbeeld tegen etenstijd beginnen met miauwen.
    Tegen elkaar zul je katten niet tot nauwelijks horen miauwen of een ander geluid horen gebruiken. Uitzonderingen daargelaten zoals bijvoorbeeld tijdens een ruzie of een kitten naar zijn moeder.
  • Spinnen: Een geluid dat ook echt bij een kat hoort. Veel mensen denken dat een kat alleen maar spint als hij tevreden is. Dit is niet helemaal waar. Je kunt beter zeggen dat een kat naast het gevoel van tevredenheid ook spint bij gevoel van vriendschap, vertrouwen en genegenheid naar zijn eigenaar toe. Want als een kat zich erg ziek voelt of veel pijn heeft, kan hij ook spinnen in de hoop dat je hem helpt.
  • Schreeuwen: Dat doen katten vaak als ze krols zijn, maar ook als een kat op sterven ligt kat hij een behoorlijk hard schreeuwend geluid maken.
  • Blazen: Dat hoor je vaak bij een kat die ruzie zoekt, maar eigenlijk geschrokken of bang is. Met het blazen wil hij zijn tegenstander afschrikken.
  • Grommen: Na het blazen komt het grommen als een dreigement. Hier geldt wie het hardst/best gromt wint. Werkt dit niet dan gaat het vaak over tot een gevecht. Tijdens het vechten stopt het grommen en gaat het over naar gillen. Iedereen herkent het gillen van een kat die aan het vechten is wel.
  • Ekkeren: Dit geluid maakt een kat als hij een vogeltje ziet of iets anders dat hij wil vangen, maar waar hij niet bij kan. Dit geluid komt door het klapperen van de kaken. Het geluid klinkt als ek-ek-ek snel achter elkaar.

is een vrouw die al jaren een kat heeft die als voorbeeld kan dienen voor andere katten. Goed opgevoed, luistert. Dit alles door een gestructureerde opvoeding. Catwoman wil graag haar ervaringen delen zodat meer mensen een kat goed opvoeden.
Stuur een email | Alle berichten van

Leave a Response