De zintuigen van een kat.

 rc-f1020059.jpg 
Een kat bezit net als wij 5 zintuigen. Horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Bij een kat zijn de zintuigen alleen veel beter ontwikkeld. Ze zijn zich ten alle tijden bewust van hun omgeving en wat er zich rondom hen afspeeld.

Horen.
De oren van een kat kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Hierdoor krijg je een beetje een radar effect. Ze kunnen ook zeer hoge tonen waarnemen  ( tot wel 60.000HZ ). Zelfs nog hoger dan honden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met gemak de hoge piepjes van een muis ( 40.000HZ ) waarnemen, die wij helemaal niet kunnen horen.
In het oor van de kat bevind zich ook het evenwichtsorgaan, dat er voor zorgt dat een kat een goede kan klimmen en heel snel van positie kan veranderen of een beweging bij kan sturen.

Zien.
De ogen van een kat zijn bijzonder goed ontwikkeld. Ze kunnen dingen goed zien op momenten dat wij stekeblind zouden zijn. De ogen van een kat zijn zo ontwikkeld, dat ze alles rondom hen kunnen waarnemen en zelfs dingen die net buiten hun gezichsveld vallen. Een kat heeft ook ongeveer zes keer minder licht nodig om te kunnen zien dan wij. Hierdoor kan een kat bij de minste schemering ook nog perfect zien. Bij absolute duisternis ziet een kat ook helemaal niets, dit tot tegenstelling van wat vaak beweert wordt. Ook dat een kat helemaal kleurenblind zou zijn klopt niet.

Ruiken.
Een kat leest een geur zoals wij dat met een boek doen. Hij kan de meest ingewikkelde geuren, of combinaties hiervan, herkennen. Zo kun je een kat bijvoorbeeld niet zomaar foppen, wanneer je een ontwormpilletje door zijn eten wilt doen!Met het orgaan van Jacobson (dit ligt tussen neus en keelholte), kan een kat de geur van iets bijna proeven. Hij neemt met de tong geurstoffen uit de lucht en drukken hun tong vervolgens tegen de opening van het orgaan Jacobson. Dit heet ‘flehmen’.

Proeven.
De smaak van een kat is het enige zintuig dat niet sterk ontwikkeld is. Het is vele malen slechter dan bij ons. Wij hebben namelijk zo’n 9000 smaakpapillen op onze tong en een kat nog geen 500. Als een kat kat dus een voorkeur heeft voor bepaald voedsel, dan zal zijn vanwege de geur, temperatuur of structuur van het voedsel. Of een combinatie van alle drie.

Voelen.
Voelen doet een kat met zijn snorharen. Snorharen zijn haren die dikker en stugger zijn dan andere haren. Ze bestaan net als alle andere haren uit levenloos materiaal, zonder zenuwen. Hetgeen een snorhaar tot een van de gevoeligste zintuigen van de kat maakt zijn de haarzakjes.
Elk haarzakje bevat een kokertje met bloed (bloedsinus). De wortel ligt 3x zo diep in de huid, dan elke gewone haar. Wanneer de snorhaar wordt aangeraakt wordt door de buiging van de haar ( dit kan door aanraking zijn, maar ook door geluid, wind of andere trillingen) het bloed in de sinus bewogen. Het bloed versterkt de beweging, waardoor zenuwen aan het einde van de sinus extreem subtiele bewegingen kunnen waarnemen. Dit maakt waardoor de snorharen superbelangrijk zijn voor de overleving van de kat.
Er wordt gezegd dat de snorharen van een kat zo gevoelig zijn voor trillingen, dat ze ver van te voren voelen wanneer en storm of een aardbeving op komst is.


is een vrouw die al jaren een kat heeft die als voorbeeld kan dienen voor andere katten. Goed opgevoed, luistert. Dit alles door een gestructureerde opvoeding. Catwoman wil graag haar ervaringen delen zodat meer mensen een kat goed opvoeden.
Stuur een email | Alle berichten van

4 Comments

 1. Hallo,
  onze poes moet op (nier) dieet met aangepaste voeding.

  Natuurlijk is dit eten niet zo lekker als hij gewend is.

  Bestaat er een trukje voor om dmv. geurstoffen of iets dergelijk de aantrekkelijkheid van deze aangepaste voeding te vergroten of laat de poes zich daartoe niet vangen ?

  Zijn er andere tips of trukjes om de poes eventueel zonder aangepaste voeding maar toch nier-vriendelijk verder te helpen ?

  Alle hulp is welkom !

  Alvast bedankt !

  Annitta & Hubert

 2. Beste Annitta,

  Het gebruikt van extra lekker dingen of bepaalde geurstoffen werkt meestal niet bij een kat.
  Wat je wel kunt proberen is om het voer dat je kat wel eet te mengen met het nieuwe voer. Je begint dan met een heel klein beetje nieuwe voer en laat dat staan tot je kat het op heeft. Zo ga je elke dag iets meer nieuw voer toevoegen en wat minder van het oude. Je hebt er even geduld voor nodig, maar het werk vaak erg goed !

  Succes

  Kattengedoe

 3. gebruik je verstand is een keer goed ;)

 4. maak eens iets wat beter is
  SLECHT

Leave a Response